„Előnyei közé tartozik, hogy hangosabban szól…”

A fuvola szerkezetét tekintve egy hengeres cső, ami az egyik végén egy dugóval van lezárva. A csövön a dugóhoz közel helyezkedik el a befúvónyílás. A hangszer mind két vége nyitott.

Az anyaga elég sokféle lehet, ami befolyásolja a hangzást pl. fa, grenadil fa, fém, nikkelezett sárga réz, nikkel ezüst, ezüst, arany, platina.

A fuvolát 3 nagy részre lehet szedni: fej; test; láb.
A fej rész a fuvola többi részétől eltérően nem hengeres felépítésű, hanem a dugó irányába szűkül.
A befúvónyílás és az ajak rész típusonként más – más formájú lehet, hosszúkás, ovális, magasított stb..
A test hengeres felületén találhatóak a hanglyukak, amelyeket mechanika fed, ami lehet nyitott vagy zárt billentyűs is.
A nyitott billentyűs hangszer előnyei közé tartozik, hogy érzékelni lehet a levegő sebességét és ezáltal azt a játékos tudja korigálni éshangosabban szól; pontosabb ujjtechnikát igényel, mert a nem rendesen lefedett lyukak hamisan szólalnak meg;  más esetekben jól alkalmazható glissandókhoz vagy kortárs zenei elemekhez.
A billentyű vonalakból 2 típust különböztetünk meg az inline és az offset. Az inline esetében a billentyűk teljesen egy vonalban vannak. Az offset G esetében a bal gyűrűsujj felé előrehúzódnak a billentyűk.

A láb rész a harmadik darabja a fuvolának. Két változata ismert a „C” és „H” lábas fuvolák. Elnevezéséből egyértelműen kikövetkeztethető C lábasnak C a legmélyebb hangja a H lábasnak kis H. A H lábas fuvolák előnye, hogy hangzása melegebbnek, erősebbnek hat a hosszabb rezonancia kamra révén.

Ha tetszett a bejegyzésem, oszd meg ismerőseiddel is! 🙂

0%
INGYENES ELSŐ ÓRA

Az első óra kötetlen, és ingyenes

Gyere, és ismerjük meg egymást. Nézzük meg az első órán, hogy milyen szinten vagy, és mik legyenek a következő lépések, hogy ki tudj bontakozni.